Objednávky přijaté od 15.6. do 30.6. odešleme 3.7. Děkujeme za pochopení.

Zdravotní aspekty jógy aneb jak to vidíme na západě

Počátky jógy sahají až 5000 let zpět a dalo by se říci, že je to jedno z nejstarších kulturních dědictví Indie. Slovo jóga se překládá jako sjednocení, jednota a v tomto významu můžeme vnímat, že nás vede přes morální a duševní cvičení, k dobrému zdraví, dlouhověkosti a vnitřní disciplínou tak můžeme dosáhnout trvalého štěstí a míru. Je to všestranný způsob života, věda o sebekultuře.

Jóga byla originálně stvořena muži pro muže a když se dnes podíváme na skladbu většiny komerčních lekcí, tak jsou obsazené ženami a vedené ženami. Jóga do Evropy a Ameriky začala pronikat na přelomu 19 a 20. století. Potom zažila velký Boom na konci 20. století, kdy ji skalní studenti nejznámějších učitelů předávali skupinám lidí. Nám jsou dnes známi jejich styly od B.K.S. Iyengar, Indra Devi (známá jako první dáma jógy) a K. Pattabhi Jois (Ashtanga jóga). 

Od této doby se pak jóga otevřela masám lidí, kteří začali jógu využívat hlavně pro její fyzické benefity. Čím více se pak lidé dostávali do sedavých zaměstnání, tím více pak vyhledávali kompenzační cvičení a tím se ocitli na své první lekci jógy. Zjistili, že aktivita svalů v jejich délce dělá tělu moc dobře a zvláště potom právě po stereotypních pohybových vzorcích, do kterých jsme nyní zabředli. Někteří vyhledávají jógu i kvůli její filosofii, s níž se každý stejně tak setká, ať už začal jógu cvičit z jakéhokoliv důvodu. Práce s dechem, vědomým pohybem a učení se být pouze v přítomnosti nás vede do hlubšího poznání sebe i celé filosofie. 

yoginy blog yoga

Jógové pozice nebo-li ásany jsou úžasné v tom, že zapojují celé tělo do aktivity, pracují s vlastní vahou těla a jsou proto pro člověka velice funkční, jelikož budujeme takové svaly, které nás unesou a dávají nám stabilitu zároveň. Dále svaly pracují v jejich délce, čímž se časem nezkrátí a nevytvoří tak velké „bochánky“ na těle, ale tělo si udržuje vyrýsovaný tvar. Budujeme sílu jak v dolní, tak horní části těla. 

Dalším obrovským benefitem a zdravotním aspektem je důraz na dech. Pozornost na dech, kontrola dechu, řízení dechu do určitých segmentů těla nás učí vědomé pozornosti dovnitř a zároveň zklidňuje náš nervový systém. Kvalitní dech přináší oživení orgánů, správné zapojování dechových svalů a zlepšení kapacity plic, které v posledních letech s nárůstem respiračních onemocnění všichni tolik potřebujeme. Dechovým technikám říkáme pránajáma a máme jich celou škálu, kde si každý může najít pro sebe to pravé, co potřebuje v danou chvíli řešit. Je dobré dechové techniky střídat a zkoušet i dle různých ročních období. 

Od dechu je to potom krůček k relaxačním technikám, které se v dnešní době vyučují (stejně tak, jako dechové) ve všech body and mind programech nebo v mindfulness. Relaxační techniky jsou předstupněm meditací a lépe dostupné běžné populaci, která s relaxací začíná. Blahodárné účinky relaxačních technik a meditací jsou již vědecky podložené a není pochyb o tom, že dnešní svět tyto úžasné techniky potřebuje. Pokud jsou lidé schopni se pravidelně uvolnit, zklidnit dech a naladit svůj parasympatikus. Co to je? Je to část nervového systému, který řídí imunitní funkce, trávení a buduje i opravuje tkáně. Je nejaktivnější v průběhu spánku a je odpovědný za uvedení těla do klidového stavu. Sympatikus je pak opakem parasympatiku. Aktivuje se při nějakém stresu a dochází k mobilizaci veškerých sil organismu. Pokud stres přetrvává delší dobu, pak se může přetížení projevovat špatným dechem nebo nespavostí, intolerancí na určité potraviny nebo závažnějšími onemocněními. Proto nám relaxační a dechové techniky tak pomáhají se cítit v bezpečí, a dobře ve svém vlastním těle.

Zdraví máme jen jedno a pokud mu můžeme i  naší vědomou praxí jakkoliv pomoci, tak do toho pojďme. Budeme se na vás těšit na vaši první jógové lekci nebo meditaci. 

Autorka:

Nikol Maio

pohybový terapeut

autorka knihy Fascinující jóga

školitelka nových jógových lektorů

www.maionikol.com

@nikolmaio