Objednávky přijaté od 15.6. do 30.6. odešleme 3.7. Děkujeme za pochopení.

Jak na nový rok, tak po celý rok…

Ukončili jsme starý rok, většina se přiklonila k tomu být s blízkými a vytvořila si nějaké pohodlí. S tím se pojí i úbytek fyzické aktivity a více jídla, které nebylo úplně zdravé a nebo ho bylo větší množství. Advent je dle tradice obdobím půstu a očekáváním příchodu spasitele, kde se potom hostíme právě kvůli této příležitosti. Mnoho z nás již ale půst nedrží (maximálně na Štědrý den, abychom zahlédli zlaté prasátko) a naopak se láduje cukrovím od začátku prosince. Prosinec je dle čínské tradice měsíc, kde máme nejvíce oslabené právě tlusté střevo, které hraje důležitou roli trávícího systému a má za úkol dostávat z těla odpadní látky a toxiny. 

Tradiční čínská medicína (TČM) je starověký způsob léčby, který se vyvinul na základě tisíciletých zkušeností a pozorování. Zabývá se tělem jako celek a věří, že zdraví jednotlivých orgánů je spojeno s celkovým zdravím člověka. Každý orgán má svou energii a funkci a je spojen s určitým obdobím v roce. 

Právě v prosinci je důležité pečovat o tlusté střevo, ale i následující měsíc, jelikož se v našem těle projevují důsledky špatné stravy i měsíc poté. Tlusté střevo uzavírá to, co jsme začali a emočně je spojeno se smutkem. Můžeme zde také zaznamenat problémy s dáváním a přijímáním na citové rovině a zadržování přežitých emocí. Konec roku je obdobím uvolnění starého a tíživého, aby byl prostor pro nové začátky. 

Chladné a suché počasí nás více nutí být uvnitř, mohou se objevit i problémy se suchou kůží a nebo právě problémy s trávením. Celkově se snižuje fyzická aktivita a uchyluje se k nezdravým stravovacím návykům. 

blog yoginy

Co nám zcela jistě pomůže, je popíjení vlažné vody nebo bylinkové čaje po celý den a hlídání si dostatečného příjmu tekutin. Co se týče potravin, mohou nám pomoci potraviny bohaté na vlákninu a to zejména luštěniny, obiloviny bez lepku (jáhly, quinoa a pohanka), rýže, zelenina a ovoce (ideálně z místního podnebí). Mléčné výrobky by se do jara měly vypouštět, jelikož tělo příliš zahleňují a přináší chlad.

V lednu je potom oslabená dráha močového  měchýře, přecházíme do období elementu vody, kdy vládne jinová energie a příroda šetří energii na jaro. Měli bychom více spát a dopřávat si dostatečný odpočinek. Krom problémů s močovým měchýřem, které se často v lednu objevují, můžeme cítit oslabení této dráhy i tím, že máme prochladlé ruce a nohy, dále pak záněty středního ucha nebo noční můry. Může se také objevovat bolest oblasti bederní a krční páteře nebo celková tuhost zad. Emočně jde potom o zadržování strachu nebo lpění na starých názorech. Vše je třeba pročistit a nechat místo na nové. 

V lednu bychom si mohly dát pauzu od umělého cukru, včetně sladkých nápojů. Sladké totiž znemožňuje odplavení choroboplodných bakterií z těla. Naopak jsou velmi vhodné jakékoliv vývary, i masové, které dlouze a táhle připravujeme. Dále celé zimní období pomůže i zahřívací koření jako skořice, chilli a celoročně kurkuma.   Jako podporu střevní pohody můžete vyzkoušet bylinné přípravky Thripala nebo Gut protect od Ecce Vita. Oba přípravky mám vyzkoušené a vždy mi k restartu střev a celkové spokojenosti těla přispěly. 

Přeji vám zdravý a úspěšný nový rok 2024.

Autorka:

Nikol Maio

pohybový terapeut

autorka knihy Fascinující jóga

školitelka nových jógových lektorů

www.maionikol.com

@nikolmaio