Objednávky přijaté od 15.6. do 30.6. odešleme 3.7. Děkujeme za pochopení.

Nádech a výdech v józe i mimo ni

„Nádech a výdech, vnímejte a prohlubte svůj dech, pozice musí být příjemná a měli byste v ní dýchat.“ To vše můžeme slyšet na lekcích jógy, kde je dech náš vůdce a my se ho učíme vnímat a po určitém čase i dobře ovládat. Bez dechu bychom nebyli, a i přesto je to často opomíjená činnost v našich běžných dnech. 

Někteří trpí tím, že téměř nedýchají, někteří zase tím, že se hodně nadechují a nevydechují dostatečně. Obě tyto varianty nejsou pro naše tělo zcela vhodné. Jogíni věří, že jsme se narodili s určitým počtem nádechů a výdechů, a proto se během jógové praxe dostáváme pokaždé k dechovým technikám, které by nám s ovládnutím dechu měly pomoci. Každá technika rozvíjí jiný segment těla nebo pomocné dechové svaly, pomáhá v očistách nebo může změnit i náš psychický stav. Musím říct, že i já sama nevynechám jedinou mou cvičící praxi bez pozornosti na dech nebo praxi dechových technik. Díky tomu můžeme ovlivňovat i naši tělesnou teplotu a to buď pomoci tělu se prohřát nebo ho ochladit nebo zklidnit srdeční frekvenci (což například využívají potápěči při hloubkových ponorech). 

dech

Poslední dobou se díky různým mindfullness programům s dechem začalo hodně pracovat i mimo pole jógy a to jako s léčebným prostředkem právě pro dnešní populaci, která trpí dlouhodobým stresem, poruchou soustředění a vysokým tlakem. Dech nám pomáhá se ztišit a kotvit naši pozornost více dovnitř sebe. Celá metoda Mindfullness je velmi komplexní a je učena odborníky a mediky.

Jedna metoda je vlastně meditační technika, kde si počítáme nádech a výdech jako 1 (až kolik chcete) a celou dobu musíme být soustředěni právě pouze na dech. Kdykoliv se potom naše mysl „zatoulá“ kamkoliv jinam, přecházíme znovu na 0 a počítáme znovu (bez jakéhokoliv hodnocení). Pro začátek je dobré si zvolit třeba číslo 7, ke kterému se chceme dostat, a sami uvidíte, kolikrát se vrátíte na 0. 

Téma dechu začalo mít velký boom v Čechách a jinde ve světě pomocí oblíbené techniky Wim Hof, která díky tomuto Nizozemci, známým jako Iceman oslovila i mnoho mužů. Jedná se o techniku, která nás díky přežívání extrémních podmínek a prací s dechem probouzí a měla by nás udělat odolnější pro život. 

Další novější metoda je Oxygen Advantage, která má již u nás v ČR své lektory a zase je to jedna z metod zaměřená na zlepšení dechových návyků, vhodná pro sportovce i nesportovce. Je to jednoduchý způsob, jak znovu dýchat dobře a zlepšit hospodaření těla s kyslíkem. Jsou to ověřené dechové techniky pro zlepšení zdraví, zvýšení kondice (výkonu) či snížení hmotnosti. Sama s nimi zatím zkušenost nemám, ale připravuji se na to. 

Jistě různých metod a technik naleznete spousty, ale určitě stojí za to s dechem začít vědoměji pracovat. Nejen, že vám to přinese více energie, zároveň ať chcete či nikoliv, zlepšíte celkově postavení vašeho těla a nebudete také tolik náchylní na respirační onemocnění. 

Velmi oblíbený citát dnešních dní je: „Život se neměří počtem nádechů a výdechů, ale chvílemi, které nám vzali dech.“ Doufám jen, že se pak budeme schopni zase řádně nadechnout.

Autorka:

Nikol Maio

pohybový terapeut

autorka knihy Fascinující jóga

školitelka nových jógových lektorů

www.maionikol.com

@nikolmaio

 

Autorka první fotografie: Míša Kociánová