Objednávky přijaté od 15.6. do 30.6. odešleme 3.7. Děkujeme za pochopení.

Elasticita kůže vs legíny Yoginy (fascie a pružnost tkání)

…aneb jak se stát superhrdinkou s legínami Yoginy. 🙂 

V našem světě bychom nejraději všichni byli superhrdinové a superhrdinky, 
jelikož tlak, který musíme každý den ustát díky požadavkům společnosti a sociálních médií je obrovský.

Dnes si budeme trošku povídat o takové „supertkáni“, která je schopná se přizpůsobit našemu životnímu stylu a buď právě může být krásně elastická nebo naopak hutná a pevná až do podoby krystalu. Jedná se o fascie, pojivové tkáně těla, které tvoří naší jinovou část. Fascie obalují kosti, svaly, orgány a tvoří spojení mezi tkáněmi v těle. Zároveň tvoří takový velký elastický overal kolem celého těla, který se nachází pod kůží, takže jsme každý takový průsvitně bílý Spiderman.

Tím, že jsou fascie z velké části z vody, dokážeme vodou v tkáni různě hýbat a přesouvat ji.

Krom vody zde nalezneme proteiny s navázanými sacharidy, jako jsou vlákna kolagenu a elastinu, a tím může být tkáň více poddajná nebo pevná. Zároveň je schopna tkáň reagovat na pohyb či naopak líný způsob života. Postupně během let o vodu v těle přicházíme, proto se objevují první vrásky a ztrácíme pružnost. Krom toho se v těle během stárnutí objevují krystaly. Je to stejné, jako když necháme dlouho ve sklenici med, časem začíná krystalizovat po stranách. Proto se nám tvoří vrásky, začínáme tělo více vnímat jako ztuhlé nebo dokonce bolavější než jak to bylo za mlada.

Kvalitní životospráva, pravidelný pohyb, zdravá strava, různé techniky na automasáže a odpočinek nám mohou prodloužit pružnost fascií a mládí. Obecně platí, že cukr a stres fasciím ubírají elasticitu. Potom tedy tělo více tuhne, stává se méně pohyblivé a náchylnější k bolesti a zraněním. Pokud ale vše funguje správně, máme tělo příjemně hydratované a když se ho dotkneme, tak cítíme, že kůže klouže po povrchu vnitřních obalů. Na místech, kde cítíme, že je tělo pevnější nebo si dokonce nahmátnete bulku, tam se to již jeví, že se objevují ty zmiňované krystaly a voda a energie zde neplynou.

Dobrá zpráva je, že se na fasciální úrovni dá pracovat neustále a kdykoliv začneme, tak se relativně rychle dostaví první výsledky a to formou lepší propriocepce (lepšího vnímání těla), lepší koordinace, větší pružnosti a elasticity daného segmentu. Ve fasciích právě také máme proprioceptory, které nás informují o daném místě nebo pohybu, který se v té oblasti děje.  

Celkově se dá říci, že jsou fascie naší druhou kůží schovanou pod povrchem. S tím se pak pojí i to, co nosíme na sobě, zda v oblečení máme komfort a možnost volného pohybu. Pokud se v oblečení cítíme dobře, dobře se nám dýchá, materiál odvádí dobře pot a zároveň tvoří ochrannou vrstvu, je to v pořádku. Pokud nás ale oblečení někde svazuje, nebo dokonce omezuje hybnost, pak to v pořádku není a tělo na to reaguje. Z dlouhodobého hlediska si tak můžeme zadělat na svalové dysbalance nebo nekvalitní dech (například z kostic u podprsenek).

Jeden takový super materiál pro superhrdiny/nky je ECONYL®, který se může pochlubit vynikající regenerační silou a vždy dokonalou svalovou kompresí (která ale neutiskuje žádné orgány ani prostor hrudníku pro správný dech), zaměřenou na snížení produkce kyseliny mléčné, a tím na podporu rychlejší obnovy energie.

Měkký a příjemný na pokožce, kompaktní a prodyšný, je také vysoce ochranný proti UV záření (UPF 50+). Tento materiál používá značka Yoginy na své kolekce SHE a MOVE, ve kterých se pak cítíte jako byste na sobě nic neměli. Máme možnost volného pohybu a i když bychom v oblečení strávili celý den, cítíme se stále v pohodě.

Proto si vybírejte oblečení do práce, na sport i na volný čas takové, které nezanechává přílišné otisky na vašem těle, dobře se vám v něm pohybuje a dýchá. Vaše fascie to ocení a navíc se vám mohou zlepšit i pohybové stereotypy během dne, můžete se pak cítit jako skuteční superhrdinové/nky.

Autorka:

Nikol Maio

pohybový terapeut

autorka knihy Fascinující jóga 

maionikol.com

@nikolmaio