Objednávky přijaté od 15.6. do 30.6. odešleme 3.7. Děkujeme za pochopení.

Esence života

Už od pradávna se lidé zajímali o to, jak přijít na kloub dlouhověkosti, mládí a uchovat si co nejdéle životní energii na vysoké úrovni. Jistě můžeme svůj život zasvětit vyrábění elixíru mládí, dělat čáry máry, ale stejně asi dříve či později nás „zub času“ dostihne. Jsou ale určitá tajemství, která, když známe, mohou nám celkově život i pohled na dlouhověkost usnadnit.
Jeden fakt je, že se každý z nás rodíme s určitou dávkou energie, kterou dědíme po našich předcích. Z pohledu Tradiční čínské medicíny se tomu říká esence života, kterou si neseme v našich ledvinách od narození. Říká se ji esence Jing, která tvoří tu pomyslnou svíčku našeho života a když jednou uhasne, náš život končí.  

Esenci a její stav bychom mohli více vnímat v 7 letých úsecích. Prvním velkým skokem, kdy cítíme úbytek této esence, je 35. rok života (u někoho dříve), přičemž zde klesá i hladina vody v těle. 

meditující žena

Začínáme mít šedé vlasy, možná více kazící se zuby a celkově se metabolismus zpomaluje. Další takovou etapou může být rok 42 a výše, kdy zvláště u žen začíná příprava na menopauzu, s tím klesá hladina hormonů a mohou se objevit i různé zdravotní problémy (jako problémy se štítnou žlázou, zvýšený výskyt myomů, bolestivá menstruace, větší výskyt ukládání tuků, u mužů zase problémy s prostatou apod.). 
Můžeme o tuto životní energii pečovat, avšak nemůžeme ji doplňovat a jak si dokážeme všichni představit, tak se dlouhodobých stresem, špatnou stravou a nesprávnými denními stereotypy, rychleji vyčerpává. V rámci prevence před předčasným úbytkem této základní substance je přesně opak předešlého.

Správné stravovací návyky, přihlížení k naší konstituci a ročním obdobím, pravidelný odpočinek, ať už to pro nás znamená cokoliv (číst knihu, meditovat, procházka, pobyt v přírodě nebo s rodinou), pravidelný pohyb, dobrý spánek a hledání radosti. To vše také může pomoci potom v momentě, kdy se rozhodneme stát rodiči a předat zase kus naší esence svým potomkům. Je to to nejcennější, co jim do života dáme.

Dalším způsobem, jak si zkvalitnit život a třeba i mládí je určitě dech. V józe se praktikují dechové techniky, kterým říkáme pránajáma. Jogíni věří, že se rodíme s určitým množstvím nádechů a výdechů. Pokud jsme schopni tedy náš dech ovládnout, pak můžeme řídit délku a kvalitu našich životů. Existuje mnoho technik, ale opravdu důležité je, že se vědomě naučíme vnímat hloubku dechu, jeho průběh v různých segmentech těla a to nás vede k lepšímu zapojení správných svalových skupin, napřímení těla a celkové okysličení může mít právě omlazující účinky. Jako další benefit je, že nám přináší uvolnění a klid, což většina z nás do každodenních situací potřebuje. Učím lidi, jak se během dne napřímit a pracovat s dechem, aby se jim okamžitě ulevilo a snížili tak i hladinu stresu. Když si zvykneme tyto jednoduché triky vnášet do našich běžných činností, tak teprve potom můžeme očekávat skutečný rozdíl a výsledky.
Jogíni věří, že právě díky dechu, správné stravě a pohybu můžeme čerpat více naší životní energie nebo-li prány. 

yoginy blog

V neposlední řadě zde také musí zaznít pohyb a péče o naši tělesnou schránku. Jakýkoliv pohyb je velmi důležitý a prospěšný pro tělo, jelikož naše dokonalá anatomie  nebyla vytvořena k nečinnosti nebo 10 hodinovému sedu u počítače. To je třeba si často připomínat a uvědomit si, že když každý den prosedíme min. 8 hodin, tak jedna hodina týdně cvičení (v tom lepším případě) mi nepomůže k lepší postuře, ke svalům, ke správným pohybovým stereotypům, ale budeme muset vyvinout více úsilí pro to, aby se sedavý způsob života kompenzoval. Pravidelná chůze je skvělá činnost, která je dostupná všem. Samozřejmě potom cílená pohybová aktivita jako je například jóga, pilates nebo nějaký sport mohou konkrétněji ovlivňovat místa, která potřebujeme protáhnout nebo posílit.  

V dnešní době máme již mnoho fyzioterapeutů, pohybových specialistů nebo terapeutů, kteří se správným pohybovým vzorcům věnují a učí své klienty kvalitnějšímu pohybu. Bohužel je vyhledáváme až v momentě, kdy nás něco bolí a omezuje. A není to již pozdě? Tak, jako chodíme na prevenci k lékaři nebo zubaři, tak bychom občas měli zajít i k nějakému specialistovi na kontrolu našich pohybových stereotypů a případnou pomoc s jejich nápravou přes správné držení těla a zapojování vhodných svalových skupin.

Přeji vám v hledání vašeho receptu na dlouhověkost štěstí a zde je můj, který vás může trošku inspirovat…

Můj recept na dlouhověkost:

  • pravidelný dech
  • pravidelný pohyb
  • zdravá strava a pitný režim
  • několik hrstí radosti
  • mnoho vřelých objetí a lásky
  • velká dávka sebe-péče a odpočinku
  • každodenní vnímavost
  • meditace

Autorka:
Nikol Maio 
pohybový terapeut, 
autorka knihy Fascinující jóga,
školitelka nových jógových lektorů

maionikol.com

@nikolmaio